Ukrainas økonomi er dypt avhengig av ekstern støtte

Ukrainas økonomi

Selv om den ukrainske økonomien sakte er i bedring, er landet fortsatt avhengig av økonomisk støtte utenfra.

Da Russland angrep Ukraina i 2022, var de menneskelige og økonomiske kostnadene høye. I løpet av krigens første år krympet økonomien med nesten en tredjedel, og statsbudsjettet kom ut av balanse.

I 2022 og 2023 mottok Ukraina rundt 65 milliarder dollar i støtte, hvorav mesteparten har gått til å finansiere forsvarsutgifter. Til sammen har allierte som EU og USA lovet rundt 128 milliarder euro i økonomisk støtte.

Viljen til å støtte Ukraina økonomisk har imidlertid avtatt den siste tiden, og en hjelpepakke på 61 milliarder dollar ble ikke vedtatt i den amerikanske kongressen, og en EU-støttepakke på 50 milliarder dollar ble ikke godkjent på grunn av et veto fra Ungarn. 

Fra et ukrainsk perspektiv er dette svært bekymringsfullt i en tid der utgiftene har økt betydelig, mens statens inntekter overhodet ikke har holdt tritt. IMF anslår at Ukraina vil trenge 114 milliarder dollar i utenlandsk bistand innen 2027.

Ukrainas økonomi

To scenarier

For å vurdere hvordan Ukrainas finansieringsbehov kan utvikle seg i årene som kommer, er det relevant å se på IMFs basis-scenario og nedside-scenario. I basis-scenarioet antas det at krigen mellom Russland og Ukraina avsluttes innen utgangen av 2024. I det negative scenariet antas det at krigen blir lengre og mer intens, og at krigshandlingene avsluttes innen utgangen av 2025. 

I det negative scenariet blir det større skader på økonomien, langsommere retur av migranter og svekket økonomi sammenlignet med basisscenarioet. Dette betyr også at den forventede gjeninnhentingen av BNP går langsommere i det negative scenariet. 

I basis-scenarioet vil BNP være tilbake på førkrigsnivå tidlig på 2030-tallet, mens det i det negative scenariet først vil skje på slutten av 2030-tallet.

Tabell 1 viser hvordan IMF forventer at de viktigste økonomiske indikatorene vil utvikle seg i de ulike scenariene.

Ukrainas økonomi

 

De viktigste kreditorene, det vil si G7-landene og flere mindre vestlige land, har allerede samlet seg i en gruppe og lovet Ukraina at de vil bidra til å gjenopprette Ukrainas gjeldsbærekraft når situasjonen har stabilisert seg, eller senest ved utløpet av IMFs støtteprogram i 2027. Kreditorene har også gitt finansieringsgarantier og utsatt tilbakebetalingen av lån.

Ekstern støtte er uunnværlig

Uansett hvordan krigen utvikler seg, er det klart at internasjonal støtte fortsatt er uunnværlig for Ukraina. Ifølge IMFs basisscenario har den ukrainske regjeringen et finansieringsgap på 114 milliarder USD mellom 2023 og 2027.

Figuren nedenfor viser at størstedelen av finansieringsgapet må dekkes av bilateral finansiering, merket som "Offisiell finansiering (ekskl. IMF)".

Ukrainas økonomi

 

I 2024 trenger Ukraina 37 milliarder USD i ekstern støtte. I 2025 forventes støtten å være på 21 milliarder USD, for deretter å falle betydelig.

I det negative scenariet vil finansieringsgapet kunne vokse til 140 milliarder dollar, og behovet for ekstern støtte vil i dette scenariet forbli høyt frem til 2026. I det negative scenariet antar IMF at ytterligere finansiering vil bli ordnet, noe som er i tråd med forsikringene fra kreditorgruppen. 

I et scenario der Ukraina blir avskåret fra ekstern bistand, kan den makroøkonomiske balansen raskt komme ut av kontroll. Dette kan for eksempel tvinge Ukraina til å dekke budsjettunderskudd med kvantitative lettelser, noe som vil legge press på den ukrainske valutaen og øke inflasjonen. På sikt kan det også føre til at Ukraina misligholder sin utenlandsgjeld.

I tillegg vil en kraftig reduksjon av subsidiene også ha en negativ innvirkning på Ukrainas militære kapasitet. Derfor er den økende motviljen blant vestlige partnere mot å gi Ukraina økonomisk støtte desto mer bekymringsfull for landet. I tillegg kan en Trump-seier i det amerikanske valget i 2024 bety slutten på USAs støtte til Ukraina, noe som vil legge en enda større byrde på EU.