Her er de største risikoene ved handel i 2024

eb risiko

Til tross for krig, renteøkninger og proteksjonisme var verdensøkonomien relativt robust i 2023. Konkursene økte på verdensbasis, men ikke så mye som vi i Atradius hadde fryktet.

Med unntak av inflasjonen, som har blitt temmet i de fleste markeder, står verdensøkonomien i 2024 overfor mange av de samme utfordringene som for ett år siden. Krig, proteksjonisme og en mulig resesjon i flere store markeder. En av de største ukjente faktorene når det gjelder kredittrisiko, er den fulle effekten av renteøkninger på høyt belånte selskaper, kjøpekraft og etterspørsel.

I tillegg ser vi et stadig mer komplekst globalt marked med flere store ukjente faktorer og pågående konflikter som raskt kan eskalere eller ta nye former. Som vår nordiske kredittdirektør Michael Sindberg uttrykker det.

"Det har bare blitt vanskeligere å manøvrere med den økende usikkerheten vi ser rundt om i verden, og i 2024 vil det ikke lenger være nok å se på kundenes regnskaper for å unngå kredittap."

 I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke risikoer du må være oppmerksom på hvis du vil minimere tapene dine i året som kommer. Vi går gjennom de mest risikofylte bransjene og gir vårt syn på hvilke trender som vil ha størst innvirkning på arbeidskapitalen og kontantstrømmen din. 

Europa i nedgangstider

På globalt nivå forventer Atradius' økonomer en BNP-vekst på 2,1 % i 2024, noe som er 0,4 % lavere enn veksten i 2023. Vi forventer imidlertid at særlig Europa vil bremse opp, og at flere store økonomier som Frankrike, Nederland, Spania og Tyskland enten vil ha nullvekst eller krympe i 2024.

Den tyske økonomien er spesielt utfordret. Landet har lenge slitt med høye energipriser og byråkrati, og den velrenommerte bilindustrien har kommet under press fra både USA og Kina. I Atradius har vi sett en jevn økning i rapporter om manglende betalinger fra kunder som gjør handel med Tyskland, og i 2024 betalte vi ut mer penger i erstatningskrav i Tyskland enn vi gjorde før covid-19-pandemien.

Til tross for dystre økonomiske spådommer og en økende trend i rapporter om betalingsmislighold, forventer Atradius' tyske underwritere at antallet konkurser vil stabilisere seg i 2024. Det er særlig selskaper innen detaljhandel, bygg og anlegg, metall- og maskinindustrien som har blitt rammet av konkurser, og det forventes at dette vil fortsette i det kommende året.

Vi forventer kun en svært svak BNP-vekst i Storbritannia i 2024 på 0,4 %. Den forbrukerdrevne økonomien er rammet av lav kjøpekraft, samtidig som mange bedrifter fortsatt sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft etter Brexit.

I 2023 opplevde Storbritannia en betydelig økning i antall konkurser, og bygg- og anleggssektoren var spesielt hardt rammet. Andre områder der Atradius har måttet utbetale mer erstatning, er servicebransjen, matvarebransjen og detaljhandelen.

 Også i Storbritannia forventer våre lokale underwritere at økningen i antall konkurser vil stabilisere seg i 2024, om enn på et betydelig høyere nivå.

 

Proteksjonisme kan føre til tap

De fleste økonomer anser proteksjonisme som skadelig for verdensøkonomien, men i noen tilfeller kan det også være en direkte årsak til manglende betaling. Dette gjelder spesielt i utviklingsland, der økonomiske vanskeligheter og et økende fokus på proteksjonisme i 2023 førte til at politikerne innførte tiltak som nye tollsatser på import.

I 2023 så vi flere steder at tollsatsene økte plutselig og på en måte som ikke var bærekraftig. Vi har sett eksempler på at tollsatsene ble økt med 20-30 % på svært kort varsel. I mange tilfeller har dette gjort det vanskelig for lokale importselskaper å selge varene sine med fortjeneste og dermed oppfylle sine forpliktelser overfor leverandørene.

Ifølge Michael Sindberg, nordisk kredittdirektør, er dette et eksempel på at regnskapet ikke alltid er nok i en kredittvurdering.

"Du bør ta hensyn til geopolitisk usikkerhet, for den kan komme fra mange steder, for eksempel hvis kunden din har brutt sanksjoner. Verden kan endre seg raskt selv om kunden tilsynelatende har gode økonomiske tall, og denne typen tap er vanskelig å forutse", sier han.

Bygg- og anleggssektoren er fortsatt under press

Bygg- og anleggssektoren er fortsatt under sterkt press. Ifølge Atradius Danmarks bransjeekspert for bygg- og anleggssektoren, Thor Lysgaard, har etterspørselen falt, og nesten dobbelt så mange prosjekter som vanlig blir utsatt. Samtidig er råvareprisene fortsatt historisk høye, og sammen med rentenivået er det blitt vanskelig for utbyggerne å finne forretningsmodeller som kan gjøre prosjektene økonomisk levedyktige.

Det betyr at færre prosjekter settes i gang, spesielt når det gjelder boligbygging. Atradius har sett flere store konkurser i byggebransjen i 2023, og vi forventer at det høye konkursnivået vil fortsette inn i 2024.

Som oftest er det tvister, materiellforsinkelser og kostnadsoverskridelser som tar knekken på byggefirmaer, men ifølge Thor Lysgaard er det også en ny trend man bør være oppmerksom på.

 "I det siste har vi sett selskaper gå konkurs fordi de har overvurdert prosjektene sine. Det betyr at millioner av dollar kan forsvinne fra regnskapene over natten, og det er noe å holde øye på", sier han og legger til at det er én positiv nyhet fra bygg- og anleggsbransjen, nemlig at det ikke lenger er sterke prisøkninger.

 

Forbrukerdrevne bransjer utfordres

Selv om mange dansker nylig har fått lønnstillegg, har europeernes kjøpekraft blitt kraftig svekket i 2023, og vi forventer at det i 2024 fortsatt vil være press på bedriftene i de bransjene som er mest berørt av den lavere kjøpekraften. Dette gjelder for eksempel detaljhandelen, som ifølge matvareekspert John Vinther er under et historisk inntjeningspress.

 "Vi har aldri før sett at de største dagligvarekjedene sliter med underskudd, og de som fortsatt tjener penger, har halvert overskuddet", sier John Vinther, og legger til at dette er et problem fordi de vil legge ytterligere press på leverandørene for å øke inntjeningen.

"Jeg har vanskelig for å se hvor de store kjedene ellers skal finne penger. De lider under en økt rentebyrde og ikke minst stigende lønnskostnader, samtidig som dagligvarekjedene utfordres til å sende regningen videre til forbrukerne uten at det går ut over konkurranseevnen i et svært konkurranseutsatt marked", sier han.

I Atradius har vi allerede sett et økende antall konkurser i detaljhandelen i 2023, og vi forventer at dette vil fortsette inn i 2024. I tillegg ser vi at det har blitt vanskeligere å handle med langvarige forbruksvarer, spesielt design- og luksusprodukter.

Når vi ser på investeringsvarer, ser vi at mindre aktører er spesielt utfordret når dyrere finansiering kombineres med svak etterspørsel. Investeringer kan ofte bli utsatt og ordrer kansellert, så dette er også et område der vi forventer flere konkurser i 2024.