Tyskland har plutselig fått problemer med å konkurrere globalt, og flere kommentatorer snakker åpent om avindustrialisering. Men er det virkelig så ille, og hva betyr det for handelsrisikoen i landet? Vår Tysklandsekspert Reinhard Grawe svarer på dette i denne artikkelen.
Det siste halvåret har de negative historier om tysk økonomi kommet på løpende bånd. Tyskland blir utfordret fra flere kanter samtidig. Landet er svært avhengig av import av energi og råvarer som i en tid med høye priser, geopolitiske spenninger og global økonomisk usikkerhet har lagt en demper på eksporten i en svært eksportavhengig økonomi. Samtidig utfordres Tysklands hederlige bilindustri av både USA og Kina i overgangen til elbiler.
Denne utviklingen gjenspeiles i flere av nøkkeltallene som indikerer hvordan det går med konkurranseevnen. Ifølge OECDs beregninger er det bare Argentina som vil ha en dårligere BNP-utvikling enn Tyskland i 2023. Samtidig falt de utenlandske direkteinvesteringene i Tyskland med 50 % i 2022, eksporten til Kina har falt med 7,5 % siden 2018, og 60 % av de tyske selskapene forventer ifølge en fersk undersøkelse at eksporten vil være mindre i 2023 enn i 2022.
Ifølge vår tyske ekspert og assurandør, Reinhard Grawe, er det til tross for den utfordrede konkurranseevnen ennå ingen tegn til avindustrialisering.
"Vår internasjonale konkurranseevne er for tiden truet og under press, og det er helt klart at vi har mange utfordringer og mye arbeid å gjøre. På den annen side ser vi fortsatt ingen tendens til avindustrialisering i Tyskland. Industriproduksjonens andel av BNP har ligget relativt stabilt på rundt 20 % i en årrekke."
De mest pressede bransjene
Utviklingen i den kjemiske industrien er ofte et forvarsel for andre bransjer, og den tyske kjemikalieforeningen forventer en nedgang i omsetningen på rundt 14 %. Ifølge Reinhard Grawe er dette en klar advarsel til andre bransjer.
Bilindustrien står overfor en omfattende omstilling til elektriske motorer og har fått problemer med forsyningskjeden som følge av COVID-nedleggelsene. Samtidig øker etterspørselen, men samtidig er den globale økonomien og etterspørselen svak. I de første 9 månedene av 2023 har produksjonen økt med 22 % sammenlignet med 2022. Dette er imidlertid fortsatt 13 % bak nivået i 2019. Sektoren er altså i bedring, men på et lavt nivå.
Byggebransjen er også viktig å følge nøye med på. Her sliter selskapene med høye renter, høye materialkostnader og mangel på kvalifisert arbeidskraft. Det er imidlertid viktig å merke seg at det er stor forskjell på de ulike delsektorene, for eksempel går det relativt bra for selskaper som driver med infrastruktur og industri. Det er først og fremst selskaper som bygger boliger som har problemer, og i første halvår 2023 falt ordretilgangen med 30 %. Fra et risikoperspektiv kan 2024 derfor bli et utfordrende år, selv om boligbyggingsbransjen har potensial til å gjøre det bra på lang sikt på grunn av høy etterspørsel.
Detaljhandelen er utsatt for akutt risiko på grunn av høy inflasjon, lav forbrukertillit og overgangen til netthandel. I 2023 har det hittil vært en nedgang på 4 %, og netthandelen, som har opplevd tosifret vekst i flere år, har nå sluttet å vokse. Atradius har sett en betydelig økning i antall konkurser i denne sektoren.
Maskinindustrien er spesielt påvirket av den svake verdensøkonomien og mangelen på kvalifisert arbeidskraft. Ordreinngangen har falt med 12 % fra mai til juli i år. Vi forventer at produksjonen vil falle med 2 % i både 2023 og 2024. Bedriftene utnytter imidlertid relativt mye av kapasiteten sin (89 %), noe som gir dem en god posisjon, og Reinhard Grawe er derfor ikke så bekymret for konkurser i bransjen og forventer en fortsatt relativt stabil utvikling.
Flere og større konkurser
Etter finanskrisen var det en gradvis nedgang i antall konkurser i Tyskland, noe som varte frem til covid-19-pandemien, da antallet konkurser falt svært kraftig på grunn av statlig støtte. Fra 2022 begynte antallet konkurser å stige igjen, og de siste månedene har tempoet tatt seg opp. Senest i oktober økte antall konkurser med 22,4 % sammenlignet med samme måned i fjor.
I 1. halvår 2023 gikk 8400 selskaper konkurs i Tyskland, en økning på 16 % sammenlignet med 1. halvår 2022. Til sammen har konkursene generert skader for 13 milliarder euro, en økning på 33 % sammenlignet med 2022. Det betyr at konkursene har blitt større i 2023, ettersom den totale verdien av skadene har vokst raskere enn antall konkurser.
"I juni steg antallet konkurser til et nivå som er høyere enn det var før covid-19-pandemien. I 2023 ser vi fortsatt en relativt kraftig økning i antall konkurser, spesielt innen mote- og detaljhandel", sier Reinhard Grawe, og legger til at nivået ennå ikke bør sees på som noe katastrofalt, men snarere som en tilbakevending til normaltilstanden før covid-19.